top of page
  • Yazarın fotoğrafıKıvanç Demirtaş

Şimdi Hesap Kitap Vakti



Dünyayı saran korona virüs tehdidi ile zor günler geçiriyoruz. Ülkemiz, bu durumdan en az zararla çıkabilmemiz için çeşitli tedbirler alıyor. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı tarafından, 16.03.2020 saat 24:00 itibariyle cafelerin faaliyetleri durdurulmuştu. Bu akşam (21.03.2020) yayınlanan genelgede “bugün gece yarısı saat 24:00 itibariyle içkili ve/veya içkisiz tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerleri, sadece paket servis, gel-al benzeri şekilde, müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet verecek.” şeklinde bir açıklama bulunuyor.


Şu anda kimse gerekmedikçe sokağa çıkmıyor. Herkes evde zaman geçiriyor. Salgının etkisini kaybetmesini bekliyoruz. O veya bu şekilde bu salgın sonlanacak ve hayatımıza kaldığımız yerden devam etmeye çalışacağız. Ekonomik olarak çok yıpranmış olacağımız apaçık ortada. Fakat şu anda para kazanmak yerine, salgının ilerlemesini engellemeliyiz. Evlerimizden çıkamadığımız bu günlerde işletmemiz için ne yapabiliriz?


Kendimize güzel bir kahve hazırlayıp, elimize bir kağıt kalem alıp geçmiş hesaplarımızı gözden geçirmek iyi bir fikir olabilir. Ticari hayatımıza geri döndüğümüzde maddi çıkmazın içerisinde olacağız. Dükkanı tekrar açtığımızda, sudan çıkmış balık gibi sağa sola bakmak yerine, bugünden planımızı yapmış olmak bize avantaj sağlayacaktır.


Öncelikle son bir yılda hangi harcamaları yaptığınızı yazın. Bunları yazarken sınıflandırın. Personel giderleri, genel giderler (kira, fatura, vergi giderleri) ve gıda giderleri başlıklarına ayırabilirsiniz. Diğer bir tarafta da son bir yıllık gelirlerinizi yazın. Gelirleriniz ve giderleriniz arasındaki denge ne durumda? Kâr mı ediyorsunuz, zarar mı? En çok hangi kaleme para harcıyorsunuz. Bunların değerlendirmesini yapın. Zorunlu bir tasarruf dönemine geçiş yapacağız. Bu dönemde hangi noktadan tasarruf edebilirsiniz. Bunu bir düşünün.


Gıda harcamalarınız gelirinizin yüzde kaçına denk geliyor. Ortalama bir restoranda bu oran %30 - 35 arasında olmalı. Sizin için bu oran eğer ki %50 seviyerini aşıyorsa diğer giderlerinize hiç bakmadan zarar ettiğinizi söyleyebiliriz. Belki hiç çalışanınız yoksa, kirada değil de kendi mülkünüzde çalışıyorsanız ve vergi borçlarınızı ödemiyorsanız zarar etmiyor gibi görünebilirsiniz. Fakat bunun dışında tüm tablolar zarar gösterecektir.


Bu karantina günlerinde sizler için bir destek sunalım ve mali tablolarınızı ücretsiz olarak değerlendirelim. İşletme isminizi vermek, kendinizi tanıtmak zorunda değilsiniz. Sizin için mali tablonuzu okuyalım. Kâr mı ediyorsunuz zarar mı? Ya da zararı azaltmak, kârı arttırmak için neler yapılabilir? Tecrübemiz ile değerlendirmemizi yapalım. Size yol gösterelim. Bu zor günlerde sizlerden hiçbir maddi beklentimizin olmadığı bilmenizi isteriz. Güzel günler için birlikte emek vermeli, birbirimize destek olmalıyız. Mali tablonuzunu değerlendirmemizi isterseniz sitemizin iletişim kısmındaki formu doldurarak bizlere ulaşabilirsiniz. Gerekmedikçe evlerinizden dışarıya çıkmayın! Sağlıklı günler.


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page