top of page
  • Yazarın fotoğrafıKıvanç Demirtaş

Paket Servis Yapmalı mı?



Paket servis bazı işletmelerin olmazsa olmazıdır. Fakat, özellikle Yemeksepeti’nin yaygınlaşması ile birlikte, birçok cafenin de paket servise başladığını gördük. Yemeklerine güvenen veya yemekleri çok sevilen cafeler, müşterilerine daha fazla ulaşmak için paket servis yapıyorlar. Peki bu bir avantaj mı, yoksa dezavantaj mı?


Öncelikle şunu söylemeliyim ki daha önce paket servis yapmamış bir işletmeciyseniz ve ilk defa bu hizmete başlamaya hazırlanıyorsanız, iki defa değil, çok fazla defa düşünün ve araştırın derim. Çünkü sorumlulukları, sıkıntıları çok fazla olan ve çok baş ağrıtan bir iş bu.



Kurye Bulmak


Güzel yaz günlerinde, kurye bulmak kolaydır. Peki ya kış geldiğinde durum nasıl? Bir anda size kurye olarak başvuran kimseyi bulamazsınız. Gerçekten ihtiyacı olan ve çalışmak zorunda olan insanlar bu işi kabul edecektir. Seçim şansınız çok azalacaktır. İki günde bir kuryeniz işi bırakacak, yerine yenilerini aramak zorunda kalacaksınız.


Kurye deyip geçmeyin! Bulunduğunuz bölgenin en hareketli sokağında bir dükkan buldunuz. Belki yüklü bir hava parası ödeyerek burayı kiraladınız. Sermayenizin büyük bir kısmını dekorasyona ayırdınız. İşini bilen ve müşterilerinizin sevdiği garsonlarınız var. Bir de üstüne kaliteli malzemelerle harika lezzetler yaratıyorsunuz. Müşteri kapıdan girip ürünü tüketene kadar kusursuz şaheserinizi izliyor. Peki ya paket serviste durum nasıl. Sizi temsil eden tek şey: Kurye. Giyimi temizse 1 puan, yüzü gülüyorsa 1 puan, kibar davrandıysa 1 puan, afiyet olsun ve iyi günler gibi sözler söylediye 1 puan, toplamda 4 puan. 5. puanı alabileceğiniz herhangi bir durum yok. Fakat bu servisten 0 puan ile dönmeniz de yüksek ihtimal. Sizin işletmenizin kalitesini hissettirebilecek bir kurye bulursanız ona 4 kolla sarılın. Çünkü o sizin için çok değerli.



Asla Dükkandaki Kadar Lezzetli Olmayacak


Çok güzel tabaklarla, süslü bir şekilde sıcak olarak servis ettiğiniz yemek, paket yapıldığında ne kadar güzel bir ambalajınız olsa da asla yerinde yendiği kadar lezzetli olmayacak. Sıcak buharı ile nemlenecek, asla çıtır bir servis yapamayacaksınız. Servis sırasında mutlaka ürünün süsleri dağılacağıdan asla sanatsal görüntüde bir yemek teslim edemeyeceksiniz. Fakat bunun için çok uğraşacak ve çok yorulacaksınız.



Ciro Artarken Karlılık Azalacak


Kendi yaşadığım bir olayı anlatayım. Yıllar önce kurduğum işletmemde çok güzel gözlemeler üretiyordum. Haftada en az 2 kez gelen bir müşterim vardı ve mutlaka gözleme yiyordu. Yağmur çamur demiyor mutlaka geliyordu. Gözleme için 10 TL, yanındaki içecek için 5 TL, üzerine içtiği iki çay için 6 TL ile 20 liranın üzerinde bir hesap ödüyordu. Arkadaşları onu dükkanın önünde otururken görüyor, onlara da gözlememizden ısmarlıyor ve yeni müşteriler kazanmamızı sağlıyordu. Gözlemesini yerken mutlaka bir fotoğraf çekip sosyal medyada işletmemin ismiyle paylaşıyordu. Dolaylı olarak çok fayda sağlıyor ve bu durum çok hoşuma gidiyordu. Samimi bir sohbetimiz olmuştu gün geçtikçe. Bir gün geldi ve işletmemizde paket servise başladık. Satışlarımız daha ilk aydan 2’ye katladı, bir ay sonra 4’e katladı. Fakat bu meşhur müşterim haftada 2 kez gelirken, paket servisten sonra neredeyse her gün paket servis sipariş etti. Sadece bir gözleme söylüyordu. Yanında içecek söylemiyordu. Ben gözlemeden değil üzerine içtiği 2 çaydan kar ediyordum. Kurye ve paketleme masrafları üzerine bindiği için gözlemenin karı zaten yok olmuştu. O meşhur müşterim bir daha hiç işletmemizi etiketleyerek sosyal paylaşım yapmadı, hiç arkadaşlarını dükkana getirmedi. Her gün gözleme yiyordu fakat hiç para kazandırmıyordu. Bu olay beni çok üzdü fakat benzer bir etki tüm müşterilerim için görüldü ve kar marjım yok oldu.


Satışları ve popülaritesi çok hızlı yükselen işletmemi kısa zaman sonra maddi problemler sebebiyle kapatmak zorunda kaldım. Büyüyen bir değeri kapatmak çok can sıkıcı oldu.


Sizin işletmeniz ekmek arası döner satan küçük bir büfe değil de, güzel lokasyonda, iyi ambiyanslı, keyifli bir işletmeniz varsa paket servis işine girme konusunu ayrıntılarıyla değerlendirin. Bilinçsiz hareket etmeyin.


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page