top of page
  • Yazarın fotoğrafıKıvanç Demirtaş

Mutfakta Aydınlatma Çok Önemlidir



Aşçılarınızın çalıştığı ve müşterilerinize birbirinden güzel yemekleri ürettikleri mutfaklarınızda, ürün kalitesi ve gıda güvenliğini riske atacak tehlikelerden korunmak için, aydınlatma konusunu önemsemelisiniz.


Çalışma konforu sağlamak, ürünlerin içerisine yabancı maddelerin karışmasını engellemek, pişme seviyelerini doğru algılayabilmek gibi bir çok konuda aydınlatmanın önemini hissediyoruz. Çoğu zaman önemsenmeyen bir konu bu. Durumun farkına varanlar ise bazen önlemleri abartıyor. Her yeri göz yoracak kadar aydınlatmaya çalışıyor. Doğru ışık ise gün ışığına eşdeğer bir ışık.


Evinizin bahçesine bir masa koydunuz. Üzerinde bir kesme tahtası ve bir bıçak var. Öğleden sonra saatleri. Güneş dik açısını kaybetmiş. Kesme tahtası üzerinde çeşitli sebzeleri doğramaya başladınız. Sebzeler üzerindeki en ufak lekeleri bile fark edebilirsiniz. Çünkü ortamdaki ışık sizin her şeyi net görebilmenizi sağlıyor. Hiç penceresi olmayan bir mutfak düşünün. Sadece tavanda asılı floresan lambalarla aydınlatma sağlanıyor. Burada kullanılan aydınlatma ürünleri ve bu ürünlerin yerleşimi öyle bir ayarlanmalı ki, tıpkı az önceki örnekte bahsedilen aydınlık oluşsun. Bu biraz hesap kitap gerektiren bir iş. Mutfağınızın elektrik tesisatını çektirmeden önce proje aşamasındayken bu konuyu netleştirmeyi ihmal etmeyin.


Işığın tüm mutfağa yayılabilmesi için yansıtıcı yüzeyler gereklidir. Mutfak duvarlarını beyaz renk olarak planlarsanız, ışığın yayılmasını çok daha kolaylaştırırsınız. Koyu renk duvarlar ışıklarınızı emecek ve ortamdaki aydınlığı yeterli seviyeye getirebilmek için daha fazla aydınlatma unsuru kullanmak zorunda olacaksınız.



3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page