top of page
  • Yazarın fotoğrafıKıvanç Demirtaş

Maliyetlerinizi Takip Edin



Yılbaşı ile birlikte birçok ürün fiyatında artışlar yaşandı. Bunun yanında asgari ücrette de ciddi bir yükselme oldu. Personel yönünde rakamlar pek tatmin etmesede, işveren tarafında durumlar pek iç açıcı değil.


Cafe restoran sektöründe, özellikle garson ve temizlik kadroları asgari ücret ile çalışan personellerdir. Orta çaplı bir işletmede, çalışan personellerin %70'i asgari ücret almakta. Bu sebeple asgari ücretteki artış sizi ciddi anlamda etkiledi. Asgari ücret yükselmişken, diğer personellerinizin maaşlarını arttırmamak olmaz. Onları da yükselttiğinizi düşünürsek, maliyetleriniz can sıkıcı seviyeye ulaşmıştır.


Tabiki yılbaşı yanında elektrik, doğalgaz, vergi vb. giderlerdeki artış ile birlikte geldi. Personel maliyetlerinizin yanında genel giderlerinizin de arttığı bir ay içerisindeyiz.


Şu anda aklınıza gelen ilk hamlenin ürün fiyatlarınızı güncellemek olduğunu düşünüyorum. Fakat bu çok tehlikeli bir hareket olur. Sizin için maliyetler nasıl yükseldiyse, müşterileriniz için de durum pek farklı değil. Bir de kış ayları olduğundan alım gücü iyice düşmüş durumda. Siz de zam yaparsanız bir anda satışlarınızın düştüğünü ve aylık ciro bazında kaybınızın olduğunu görebilirsiniz.



Doğru Zamanı Bekleyin


Yılda bir kez satış fiyatlarınızı güncellemeniz doğru bir harekettir. Cafe restoran sektöründe bu güncelleme vakti asla kış ayları olmamalıdır. Tabiki bulunduğunuz yöreye, iklime ve müşteri alışkanlıklarına göre bu durum değişiklik gösterebilir. Bahar ayları, çiçeklerin açtığı, havanın kokusunun güzelleştiği bir dönemdir. Bir çok kişi bahar aylarında daha keyifli hissetmektedir. Karakıştan çıkmanın mutluluğudur bu. İşte bu dönemin başlangıcı özellikle mart ayı fiyat güncelleme açısından daha doğrudur. Hem yılbaşı zamlarından etkilenen ekonominizi değerlendirmiş, maliyetlerinizi netleştirmiş olacağınız bir zamandır.



Güncellenmiş Algısı Yaratın


Fiyatlarınızı güncelleyeceğiniz dönemde menünüzde birkaç keyifli değişiklik yaparak dikkati fiyatlardan uzaklaştırmalısınız. Menüde değişen tek kısım fiyat sütunu olmuşsa, sipariş veren kişi bu durumdan etkilenir. Ya siparişini daha ucuz bir ürüne yöneltir, ya da bir çay içip kalkmayı tercih eder. Fakat siz menünüzü yeni fotoğraflar, yeni yazılar ve yeni ürünlerle güncelleyerek müşterinize sunarsanız, fiyat değişikliğini fark eder, fakat bir önceki ihtimaldeki kadar etkilenmez. Siparişini yine beğendiği ürün üzerinden verir. Zam yapmış değil, güncellenmiş algısı yaratmış olursunuz.


Maliyetlerinizin arttığı zor bir dönemdesiniz, evet. Fakat düşünmeden ve hesap yapmadan hareket etmeyin.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page