top of page
  • Yazarın fotoğrafıKıvanç Demirtaş

İşletme Kayıt Belgesi Nasıl Alınır?



Ülkemizde gıda üretimi yapan işletmeler, 5996 sayılı kanun gereği, işletme faaliyet konusuna göre Kayıt veya Onay belgesi almak zorundadırlar. Et ürünleri, süt ürünleri üretimi gibi, gıda güvenliği açısından yüksek riskli üretim yapan işletmeler onay; ekmek, pasta, börek, tabldot yemek, toplu tüketim yerleri (cafe, restoran) gibi işletmeler ise kayıt kapsamındadır. Cafe ve restoranlarınız için İşletme Kayıt Belgesi almak zorundasınız.


Bu belgeyi almak için il veya ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğüne başvurmanız gerekmekte. Başvuru yapabilmeniz için sizden İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı'nızı isteyecekler. Bu sebeple yeni açacağınız mekanlar için öncelikle bağlı bulunduğunuz belediyeden ruhsatınızı almalısınız. Gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerine dair yönetmeliğin 13. maddesinde "İşletme kayıt ve onay belgelerinin geçerli olması için işyeri açma ve çalıştırma ruhsatının bulunması zorunludur. Bu ruhsatın herhangi bir nedenle iptal edilmesi halinde işletme kayıt ve onay belgelerinin geçerliliği kendiliğinden sona erer." açıklaması bulunmaktadır. Bu sebeple işyeri ruhsatınız ile kayıt belgeniz birbirine bağlı unsurlardır.


İşletme Kayıt Belgesi Başvurusunda;

  1. Başvuru Dilekçesi ve Beyanname (Gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerine dair yönetmelik. Ek-4 üzerinden ulaşabilirsiniz.)

  2. İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatının veya Deneme İzin Belgesinin sureti.

  3. Gıda işletmecisinin güncel bilgilerini içeren Ticaret Sicil Gazetesi veya Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi

evrakları istenmektedir. Cafe ve restoran değil de daha büyük kapasiteli bir üretim noktanız için başvuru yapacaksanız farklı belgeler söz konusu olacaktır.


Diğer yandan yönetmeliğin 5. maddesine göre; işyeri açma ve çalıştırma ruhsatınızı aldığınız günden itibaren 30 gün içerisinde işletme kayıt belgesi başvurunuzu yapmak, başvurunuzu yaptığınız tarihten itibaren ise en geç üç ay içerisinde kayıt işleminizi tamamlamak zorundasınız.


İşletme kayıt belgeniz şirketiniz ve faaliyet gösterdiğiniz adres için geçerlidir. İleride yaşanacak ticaret ünvanı, gerçek ve tüzel kişi, işletme adresi ve faaliyet konularındaki değişikliklerde belgeniz geçerliliğini kaybeder.


Yeni bir işletme açma ile ilgili planlamanızı yaparken bu tarz resmi işlemlerinizi atlamayın. Yapılacaklar listenizin mutlaka içerisinde olsun.

200 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page