top of page
  • Yazarın fotoğrafıKıvanç Demirtaş

En Güzel Kış Lezzeti: Boza

Mevsimsel olarak tezgahta yer alan birçok ürün var. Erik gördüğümüzde içimiz ısınır, kiraz gördüğümüzde yaz gelir. Mandalinayı görünce montlar ortaya çıkar, portakal varsa tezgahta, evde kombi çalışıyor demektir. Bu tip ürünler arasında beni en çok heyecanlandıran, kış gelince tezgaha çıkan Boozaaa!


Fotoğraf: Kıvanç DEMİRTAŞ

Ekim'de tezgahta yerini alan boza, Nisan ayına kadar tezgahta kalıyor. Ama en soğuk kış gecelerinde, en lezzetli oluyor. Eskiden sokaklarda, pazar arabasıyla gezen amcalar vardı. Evden bir kap alır dışarıya çıkar, bozayla doldurup eve dönerdik. Şimdi tüm marketlerde 1 litrelik plastik şişelerin içinde bizi bekliyor. 3,95 TL ile başlayıp 15 TL'ye kadar değişen fiyatlarla, farklı markaların ürünlerini bulmak mümkün. Hepsinin lezzeti birbirinden farklı. Çocukluğumuzun lezzetlerini bulabildiğimiz eski küçük büfelerde 12 TL'ye satılıyor. Bazı markalar buzdolabında saklamayı tercih etse de gerçek bozanın saklama koşulu 8 derece sıcaklıkta 1 haftadır. Soğuk içtiğinizde, lezzeti yeterince hissedemiyorsunuz. Mutfaktaki serin köşe, bozayı bırakacağınız en güzel yer. Tabi eve gelir gelmez hepsini bitirmiyorsanız.


2011'de bütün boza piyasasını etkileyen bir tartışma başladı: Bozada alkol var mı? Bu tartışmanın ardından boza satışlarında ciddi bir düşüş oldu. Büyük firmalar hemen ürünlerin laboratuvarda analiz ettirdiler. Markalara göre değişken oranda olmakla birlikte, %2 - %6,5 arasında alkole rastlandı. 19. yüzyıldan önce Osmanlı'da bozayı fazla mayalandırıp içine afyon ekleyen bozahanelerin olduğuna dair tarihi kayıtlar var. Bozayı 3 ay beklediğinde 2 kez köpürüyor ve tam anlamıyla bir alkollü içecek haline gelebiliyor. Yani bozaya dışarıdan alkol eklemeden, içeriğindeki tahılların fermente olmasıyla alkol oluşturabiliyor. Analiz edilen bozalarda çıkan alkolün sebebi de bu.


Tahıl, su ve şeker ile yapılan boza bilinen en eski Türk içeceklerinden biri. Evde yapmak isteyip de tariflere bakınca marketten almayı tercih ediyorsunuz. Fakat yine de evde yapayım derseniz, bu mümkün. Biraz sabır gerektiriyor.


Sindirim sisteminize faydalı, probiyotik özellikli, enerji kaynağı, soğuk hastalıklarına karşı etkili, öksürüğe iyi gelen bir lezzet boza. En beğendiğiniz lezzeti size sunan yeri bulun ve kış bitmeden boza içmeyi unutmayın!

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page