top of page
  • Yazarın fotoğrafıKıvanç Demirtaş

Domates Kış Sebzesi Değildir



Aralık ayının ortasındayız. Fakat çok rahat domates tüketiyoruz. Markette, pazarda her yerde domates var. Aslında mevzu sadece domates değil. Birçok sebze için bu durum geçerli. Tüketici, raflarda ulaştığı için memnun ve satın alıyor. Doğal olarak üreticiler de bu ürünleri raftan eksiltmiyor.


Hibrit tohumlar, kimyasal gübreler, çeşitli ilaçlarla seralarda yetiştiriyor, parlak ambalajlarla bizlere ulaştırılıyor. Doğal ortamlarında yetiştirilmedikleri için, lezzetleri ne kadar benzesede, besleyici değer açısından doğal ürünlerin bizlere sunduklarını sunamıyorlar. Bizler tüketmeye devam ettikçe, üretenler de üretmeye devam edecek. Ve yeni nesiller meyve ve sebzelerin mevsimini unutacak.


Haziran’dan Ekim’e kadar gerçek domateslere ulaşabiliyoruz. Fakat bu zamanlar dışında tükettiğimiz domateslere, gerçek domates demek gelmiyor içimden. Unutmayın, domates bir kış sebzesi değildir!


Gazetelerde, dergilerde yazılar paylaşılıyor bu konularla ilgili. Sağlık açısından birçok değerlendirme yapıyorlar. Fakat ben daha çok mutfağın neşesini kaçırdığı düşüncesiyle ilgileniyorum. Yaz ve kış farkı, mutfağa, yemeklere yansımalı. Yazın köftenin yanına konulan domates ve biberin kış geldiğinde yerini; havuç, turp gibi kışlık sebzelere bırakıyor olması benim hoşuma gidiyor. Mutfaktan aldığım lezzeti arttırıyor. Keyif alıyorum tabaklardaki renk değişiminden. Tabakların karnaval alanı gibi renklerle dans etmesi daha güzel değil mi sizce de? Yaz tabaklarının hafifleşip, kış tabaklarının ağırlaşması bile bir çok anlam barındırıyor içinde.


Sofralarda devamlılığı hiç bırakmayan ekmek, yoğurt, kuru baklagiller, çorbalar zaten iş başında. Asayiş onlara emanet. Bırakın şu mevsimlik ürünleri kendi hallerine. Vakti geldiğinde sofraya gelmeyi bilir onlar, siz hiç merak etmeyin.


Dört mevsim ürünlere ulaşabilmek güzel şey. Ama siz yine de “Mevsiminde Tüketin!”


 

Instagram Paylaşımı | instagram.com/kivancdemirtas


Domates Kış Sebzesi Değildir.

Aralık ayının ortasındayız. Fakat çok rahat domates tüketiyoruz. Markette, pazarda her yerde domates var. Aslında mevzu sadece domates değil. Birçok sebze için bu geçerli. Dört mevsim ürünlere ulaşabilmek güzel şey. Ama siz yine de “Mevsiminde Tüketin!”


(Yazının devamı blogumda! Link profilde.)

Fotoğraf: Kıvanç Demirtaş

Yemek fotoğraflarınız için lütfen teklif alın.

📸 Canon EOS 200D | 50mm | f/22 | ISO-100 | 25

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page